Hulp bij autoverzekering kiezen

1. De soorten dekkingen autoverzekering

De meeste autoverzekeraars kennen drie soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen en dat zijn: WA, WA+ en Allrisk. De namen van deze verzekeringen kunnen per verzekeraar verschillen, zo heet de Allrisk soms ook wel WA Casco. Maar goed, de naam zegt niet zoveel, de inhoud van de dekking wel, zie het onderstaande dekkingsschema. Daarbij merk ik op dat dit een voorbeeld is: de inhoud per dekking kan variëren. Daarnaast kennen veel autoverzekeringsmaatschappijen nog kleinere dekkingen, maar daar komen we op de volgende pagina op terug.

Afbeelding dekkingschama

Heb je eigenlijk wel keuze qua dekking?
Het antwoord is ja. De dekkingen is geheel een eigen keuze. Wel is het zo dat bij elke dekkingsvorm, een advies wordt gegeven die gebaseerd is op de leeftijd van je auto. Zo raadt men (de autoverzekeraar) aan om een allrisk dekking aan te gaan voor auto’s met een leeftijd van niet ouder dan 4 jaar.

Leeftijd auto en ‘advies’ dekkingsvorm:

  • Allrisk autoverzekering: alleen bij auto’s met een leeftijd van 0 – 4 jaar [de auto is nog te veel waard om eventuele schade aan je eigen auto te betalen]
  • WA + : alleen bij auto’s met een leeftijd van 4 – 8 jaar [de premie is hiervoor over het algemeen lager en uw auto is niet meer zoveel waard dat u bij total loss de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt]
  • WA autoverzekering: alleen bij auto’s met een leeftijd van 8+ jaar [de auto is niet veel meer waard en je krijg bij total loss alleen de dagwaarde terug]

Waar moet je bij je dekkingskeuze op letten?
Vaak staat er met kleine sterretje in het dekkingsschema vermeld of de schades wel of niet ten koste gaan van je no-claimkorting.  Zo weet je precies bij welke schades je je no-claimkorting verliest en dus geconfronteerd wordt met een hogere, maandelijkse premie voor je autoverzekering. Daarbij wordt je keuze natuurlijk wel bepaald door de leeftijd van je auto.

Hoe  maakt je grofweg een keuze tussen de 3 dekkingen?
Een WA dekking is verplicht. Maar wil je meer zekering, kies dan voor een WA (of wel Casco Beperkt) of Allrisk. Bij een WA+ dekking bem je direct verzekerd  voor een belangrijk deel tegen schade aan je eigen auto zoals ruitschade of stormschade. Is dit nog niet genoeg, dan kan je kiezen voor de Allrisk verzekering. Daarmee ben je verzekerd voor scahde door aanrijding, botsing of van de weg raken.

Leeftijd van je auto
Dit is eigenlijk heel simpel, waarom zou je voor een oude auto (boven de 10 jaar) een dekking nemen met een hoge premie, terwijl de waarde van je auto flink is gedaald. Als je een uitgebreide verzekering neemt betaal je veel premie, terwijl je weinig meer terug krijgt voor je auto.

Ezelbruggetjes!
Bij een WA verzekering geldt vaak: rij je schade en heb je daar schuld aan: dan wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed, je eigen schade niet.
Bij een allrisk verzekering geldt vaak:  rij je schade en heb je daar schuld aan: dan wordt de schade aan de tegenpartij wel vergoed, je eigen schade ook.

 

 

 

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.