Hulp bij autoverzekering kiezen

3. Welke factoren bepalen je premie?

De premie die je maandelijks betaalt voor je autoverzekering hangt van diverse zaken af, maar natuurlijk het meeste van de keuze die je maakt voor een WA, WA+ of Allrisk verzekering. Daarbij hanteren verzekeraars bruto en netto premies, waarbij de meeste verzekeraars, de netto premie zoveel mogelijk ‘buiten het zicht houden’.  De premie wordt of maandelijks of jaarlijks betaald, de keuze ligt bij jou.

Advies
Wij raden vooral de jongere en oudere autobezitters aan om de voorwaarden en premies scherp te vergelijken. Deze doelgroepen worden namelijk vaak gemakkelijk in een ongunstig tarief gezet. De reden is dat autoverzekeringsmaatschappijen deze doelgroepen als risico groep ziet.

Welke factoren bepalen de hoogte van je premie?

De dekkingsvorm
Zoals hierboven beschreven wordt de hoogte van je premie voor een groot deel bepaald door welke dekkingsvorm je kiest.

Regio
Waar je woont of postcode: een auto verzekering kost in de hoofdstad duurder dan op het platteland. Dit verschil kan oplopen tot 40% hoger in de vier grote steden.

Automerk of catalogusprijs
Verzekeraars gaan hier verschillend mee om, de een gaat uit van het merk, de ander van de catalogusprijs. Weer een ander baseerd de premie op het gewicht van de auto.  Ook de leeftijd van de auto speelt vaak een rol zo worden auto’s van voor 1993 aangemerkt als klassiers, waarvoor weer andere tarieven gelden.

Leeftijd
De meeste autoverzekeraars schalen jongeren altjd in voor het duurste onbeperktrijden-tarief. Ook de korting die ze krijgen vaak erg laag. Let hier dus goed op; dat je jong bent betekent niet per se dat je roekeloos rijgedrag vertoont. Maar als je senior bent, let dan ook op. Ook deze doelgroep kan te maken krijgen met een premietoeslag.

Schadeverleden
Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op. Hiermee heb je recht op korting, ook wel de ‘no-claimkorting’.  Deze korting bepaalt vaak een aanzienlijk deel van je premie (door de korting). Het aantal schadevrije jaren tref je vanaf 1 januari 2014 aan op je polisblad.

Aantal kilomters
Verzekeraars kennen drie basistarieven: een tarief voor bestuurders die minder dan 12.000 KM per jaar rijden, een voor diegene die meer dan 20.000 KM per jaar rijden en een voor diegene die tussen de 12.000 en 20.000 KM per jaar rijdt.

Conclusie
De ‘goedkoopste maatschappij’ bestaat niet omdat je premie afhangt van allerlei factoren zoals de regio waar je woonachtig bent of welk merk auto of leeftijd je hebt. Het hangt dus van verschillende factoren af of welke autverzekeringsmaatschappij je het beste aanbod kan doen.  Vergelijken in deze is dus een must.

Geef een reactie

Required fields are marked *.