Hulp bij autoverzekering kiezen

Opzeggen autoverzekering

Meestal is de looptijd van een autoverzekering, één jaar. Er zijn redenen te bedenken waarom u uw autoverzekering zou willen opzeggen als verkoop van de auto of het feit dat u niet meer kan/mag rijden. Maar natuurlijk ook omdat u denkt dat een andere autoverzekeringsmaatschappij een goedkopere premie biedt. Wat de reden ook is, lees altijd de opzeggingsvoorwaarden. Onderstaand treft u belangrijke informatie aan over het opzeggen van de autoverzekering.

Premievervaldatum en opzegtermijn
Bij veel verzekeringsmaatschappijen kunt u uw autoverzekering alleen opzeggen per premievervaldatum. En daarbij moet u rekening houden met de opzegtermijn die varieert van 1 tot 2 maanden. U dient schriftelijk op te zeggen en doe dit altijd aangetekend. Bel ook altijd na een week of de opzegging is aangekomen. Met de post kan er altijd wat mis gaan.

Stel dat uw verzekeringsmaatschappij echter tussentijds de premie verhoogt of de voorwaarden van de verzekering in uw nadeel aanpast, dan bent u gerechtigd om direct de verzekering op te zeggen. Maar ook daar zijn voorwaarden aan verbonden. Bij een premieverhoging dient dit te gebeuren binnen 30 dagen nadat u hierover bericht heeft ontvangen. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die u in de gelegenheid stellen om een deel van de premie terug te krijgen wanneer u uw auto verkoopt en niet direct een nieuwe koopt. Check dit ook in de voorwaarden van uw autoverzekering!

Opzegservice van uw nieuwe verzekeraar
Het kan zijn dat uw nieuwe verzekeraar een gratis opzegservice kent. Zij regelen dan de opzegging bij de oude verzekeraar.

Belangrijk! Vergeet uw schadevrije jaren niet mee te nemen! U dient hiervoor een zogenaamde royementsverklaring aan te vragen bij uw oude verzekeraar. Deze stuurt u dan ingevuld door naar uw nieuwe verzekeraar. Deze neemt de schadevrije jaren over en dat kan een aanzienlijke korting op uw premie opleveren!

 
Contracttermijn
Een autoverzekering heeft een contracttermijn van één jaar. Pas wanneer een autoverzekering voor de eerste keer is verlengd (dus na een jaar!), kunt u uw polis dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Dit geldt voor alle autoverzekeraars in Nederland die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.